fairydust Administrator
Broj postova : 363 Age : 32 Location : Rijeka Registration date : 19.08.2007
| Naslov: Tuljani pet stu 16, 2007 5:48 pm | |
| Perajari, ili kako ih zajedničkim imenom često nazivaju tuljani, (Pinnipedia) su skupina zvijeri (Carnivora) koja je prešla na život u vodi. Znanstveno ime je izvedeno iz latinskog od pinna - "peraja" i pes - "noga". Ponekad ih se u znanstvenoj literaturi naziva i "vodenzvijeri", no ipak su najpoznatiji pod imenom tuljani. Neprijatelji tuljana su prije svega morski psi i kitovi ubojice. Populacija kitova ubojica se uz obale Patagonije specijalizirala za lov na tuljane do te mjere, da se u lovu na njih bacaju na obalu, kako bi ih ulovili. Na Arktiku je važan neprijatelj tuljana bijeli medvjed, a na Antarktici je to morski leopard koji se, iako i sam iz skupine tuljana, specijalizirao za lov na manje članove iste grupe. Većina vrsta ima očekivani životni vijek od oko 30 godina. Morževi često dožive i više od 40 godina, dok mnogi ušati tuljani ne dožive starost veću od 20 godina. Kod tuljana koji žive u kolonijama, mužjaci najčešće žive puno kraće od ženki zbog borbi za teritorij. Resurs: wiki Tuljani su meni jedni od najslađih životinja, naravno uz pse i konje... Nije mi jasno kako netko može ubijati te nedužne male životinjice zbog krzna i ostalih gluposti! | |
|
Diva Ljubitelj životinja
Broj postova : 325 Age : 29 Location : Dugo Selo, Prozorje Registration date : 17.10.2007
| Naslov: Re: Tuljani pet stu 16, 2007 11:15 pm | |
| ova prva slika baš mi je medena | |
|
axel_sheba Administrator
Broj postova : 824 Age : 113 Location : Zagreb,Savica Registration date : 15.10.2007
| |
fairydust Administrator
Broj postova : 363 Age : 32 Location : Rijeka Registration date : 19.08.2007
| Naslov: Re: Tuljani pon stu 19, 2007 1:46 pm | |
| - fairydust je napisao/la:
- Neprijatelji tuljana su prije svega morski psi i kitovi ubojice. Populacija kitova ubojica se uz obale Patagonije specijalizirala za lov na tuljane do te mjere, da se u lovu na njih bacaju na obalu, kako bi ih ulovili. Na Arktiku je važan neprijatelj tuljana bijeli medvjed, a na Antarktici je to morski leopard koji se, iako i sam iz skupine tuljana, specijalizirao za lov na manje članove iste grupe.
Mislim da je ipak tuljanov najveći neprijatelj ČOVJEK! | |
|
Kristina Ljubitelj životinja
Broj postova : 393 Age : 29 Location : Zajecar Registration date : 11.11.2007
| Naslov: Re: Tuljani pon stu 19, 2007 3:18 pm | |
| | |
|
Diva Ljubitelj životinja
Broj postova : 325 Age : 29 Location : Dugo Selo, Prozorje Registration date : 17.10.2007
| Naslov: Re: Tuljani pon stu 19, 2007 7:01 pm | |
| | |
|